Alla känner vi någon...

Känner du någon som gärna förklarar för i princip alla andra hur allt fungerar? Någon som inte riktigt tycker att de behöver följa regler som allt ”vanligt folk” måste följa? Det kan tyda på att du har att göra med en narcissist.

Här när fler tecken att hålla utkik efter.

1. De sätter sina känslor framför andras behov

Avsaknad av empati är ett av de tydligaste dragen hos narcissister. De bryr sig inte om vad andra människor behöver eller vad de känner – allt de gör handlar om vad de själva vill ha och behöver. De är fundamentalt manipulativa och kan fejka empati om det hjälper dem, men de har inte något genuint intresse av att sätta någon annans behov framför sina egna.

2. De antar att alla avgudar dem

En narcissist tror att alla håller dem väldigt högt – och alla som inte gör det är förmodligen bara avundsjuka. Och trots att de är känsliga för kritik så vill de låtsas som att negativa omdömen inte biter på dem, och kan i stället söka hämnd på någon som kritiserat dem.

3. De vill föda sina egna egon genom att sänka andra

Narcissister behöver etablera att de står över andra, och ofta gör de det genom att antyda att andra är mindre intelligenta, erfarna eller trevliga. Det spelar ingen roll hur kunnig någon annan är – narcissisten kommer alltid se sig själv som den riktiga experten.

4. De ger ett bra första intryck, som sen förändras

Narcissistens charmiga personlighet brukar gå hem hos människor – till en början. De kan verka självsäkra, spännande och otroligt älskvärda. Men med tiden brukar deras själviska tendenser få folk att vilja fly.

5. De framhäver en bild av överlägsenhet

En narcissist bryr sig väldigt mycket om vilken bild hen visar upp av sig själv. De vill verka rika, populära och som om de hör hemma i gräddan av societeten. De är ofta materialistiska och försöker ofta associera sig själva med heta märken och kända personer.

6. De ser sig själva som undantaget till regeln

Regler är för folk som inte är smarta nog att fatta egna, kloka beslut, tänker narcissisten. De behöver inte följa vanliga lagar och regler och de är ofta bra på att manipulera andra till att böja reglerna runt dem.

7. De betonar att de vet allt om allt

En narcissist har inga problem med att läxa upp en advokat om lagar eller en lärare om utbildning – hen vet alltid mest och bäst, vilket de gärna visar. De börjar gärna förklara för dig vad du tycker och tänker.


Killen jag dejtade tidigare var definitivt narcissist...😱 och jag tror nog att det finns en och annan till i min närhet...Sinnesro

Måste finna sinnesro i att acceptera det jag inte kan förändra...mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden...

Kloka ord... 
Förändringar kan vara jobbiga men någon förändring måste jag göra...
Och att berätta att jag inte är helt okey just nu...inget att behöva gömma, skämmas för elr förneka...

Att inse skillnaden mellan det jag kan ändra och det jag inte kan ändra kan vara knepigt...

Förra veckan hade jag fina vänner som drog iväg mig på saker, Ungdomsvännen Anne drog iväg mig på Hela Gimo gungar och min fina kollega Marie drog med mig på middag i Uppsala på Åkanten, bästa Veronica kom hit och myste i soffan en kväll med babbel och skratt, teater träning, solen sken mycket och ändå var jag så trött... så trött... 

Men tack alla fina vänner...💗💗💗💗

Igår kom barnen, fantastiska underbara barn..


Fick fina blommor av min fina tjej igår...💗 och en teckning...

Tacksam över mina barn... Mina fina empatiska, snälla, oegoistiska, hjälpsamma, vackra barn...💗💗💗💗


Ingen stress....

Lättare sagt än gjort...

Bara göra sånt du blir glad av... 
Vad är det då? 
En häst...Mina barn...
Skogen...Vattnet...Fågelkvitter...
Eldens sprakande...Guidening....Teater...

Skulle på riktigt också troligen behöva byta jobb, närmare här hemma så jag kan finnas för barnen mer...känner en frustration över att vara så långt borta från barnen...Kanske låter löjligt men så känns det...Att byta dygn ofta tar också så mycket på mina krafter, jag är nog mer en rutinmänniska trots allt, för jag mår bättre när jag går upp på morgonen och lägger mig på kvällen, inte tvärtom.

Läst lite om utmattningsdepression senaste dagarna och antalet sjukskrivna p.g.a. utmattningsdepression i Sverige har ökat betydligt de senaste två åren. En starkt bidragande anledning till denna ökning tros vara de kraftiga nedskärningar som gjorts inom framför allt den offentliga sektorn. Brist på resurser i form av tid, pengar och personal har medfört minskad kontroll över arbetet, vilket lett till ökad stress, olust, och slutligen utmattning.

Vid utmattningsdepression angrips kognitiva, känslomässiga, beteendemässiga och fysiologiska funktioner.
Vanliga symtom inkluderar:


Minnesvårigheter, särskilt av korttidsminnet
Koncentrationssvårigheter
Försämrad förmåga att se saker ur olika perspektiv
Försämrad problemlösningsförmåga
Känsloutbrott, t ex gråtattacker och raserianfall
Överkänslighet för sinnesintryck t ex ljus och ljud
Nedstämdhet/hopplöshet/uppgivenhet
Sömnsvårigheter, t ex svårt med insomning och för tidigt uppvaknande
Muskelspänningar
Kroppsliga problem, t ex magkatarr, huvudvärk, smärta, yrsel och infektioner
&nbsp